Iskanje
KZ Krka

KZ Krka z.o.o., Šentjernejska c. 6, 8000 Novo mesto
tel.: 07 39 31 800, fax.: 07 39 31 862, e-mail: info@kz-krka.si

Kosi mesa in uporaba

Se vam pogosto zgodi, da bi radi pripravili hitro kosilo ali večerjo, pa se vam zatakne že pri nakupu mesa, saj ne veste, kateri kos je najprimernejši za kateri način priprave.

 

Zdaj vam bo zagotovo lažje!

 

Porabniški kosi govedi

 

KOS

 

LEGA

UPORABA

Pljučna pečenka

(file)

Leži pod ledjem. Razlikujemo glavo, telo in rep fileja. Meso je zelo okusno in mehko. Primerno za dušenje, pečenje ali praženje (pečenka, steak, biftek, file minjon, nabolada ali ražnjiči, fondi, tatarski biftek,...)

Ledja

(šimbas, nizki hrbet s kostjo ali brez)

  Leži pod stegnom in bržolo. Meso je zelo okusno in čvrsto. Primerno za dušenje, pečenje ali praženje (goveja pečenka, šimbasov steak, T bone steak, nabodala, fondi, tatarski biftek, Goveji zrezki v šampinjonoji omaki.

Bržola

(zarebrnica, visoki hrbet)

Leži pred šimbasom. Meso je zelo okusno, čvrsto, malo grobo, vlaknasto, z mastjo poraščeno. Primerno za dušenje, pečenje ali praženje (goveja pečenka, čebulna bržola, florentinski zrezek, bržolni zrezek, nabodala, ražniči, fondi, tatarski biftek).

Križni del, križ, ramstek

To je del stegna, ki leži v smeri šimbasa. Meso je sočno, mehko in okusno. Primerno za pečenje, žar, praženje ali cvrtje (goveja pečenka, križni steak, križni zrezek, nabodala, fondi). Primerno je za zorenje.
Notranje stegno
  Meso je zelo okusno, sočno, pusto, kratkovlaknasto, temno meso. Primerno za kuhanje in dušenje (goveja pečenka in goveji zrezki).
Zunanje stegno Delimo ga na beli in črni krajec. Meso je svetlo, zelo suho, kratkovlaknasto, puhasto, priljubljeno za dušenje (pečenke, zrezki) in za kuhanje.
Krogla (kepa) Leži v sredini stegna. Meso je skoraj brez vlaken, zelo primerno za dušenje: goveji zrezki, koščki.

Debelo pleče
Zadnji del plečeta Meso je sočno, vendar precej trdo, zato ga je potrebno kuhati daljši čas, primerno tudi za pečenko.
Tanko pleče To je podolgovata, delno kitasta plačna mišica med debelim plečetom in ribo. Meso je mehko in sočno. Primerno je za kuhanje (večji kosi) dušenje (zrezki) in žar (koščki brez veznin)
Napačni file (riba) To je prednji del plečeta in leži pod zapečnico. Meso je zelo primerno za kuhanje in dušenje ter preposto za porcioniranje.
Bočnik   Meso je okusno, sočno in z več vezivnega tkiva, primerno za kuhanje in dušenje (kuhanina - večji kosi, goveja juha, pečenka, golaž - koščki)

Podplečje

(podplečna bržola)

To je del hrbta med vratom in bržolo. Z mastjo preraščeno meso, primerno za kuhanje in dušenje.

Potrebušina

(flam)

  Meso je manj mehko, vendar okusno in sočno. Primerno je za kuhanje, dušenje in pečenje v obliki rulade.
Vrat Grobovlaknasto meso brez loja. Meso ima več vezivnega tkiva, primerno je za kuhanje (večji kosi) in za golaž (koščki).
Rebra Vlaknasto meso, ki ga obdaja loj. Meso je mehko in sočno, z žilavimi vložki, primerno za kuhanje in dušenje (goveja juha).

Ostalo

 

Jetra, Jezik, Vamp, Rep    

 

 

Porabniški kosi mesa svinjine

 

KOS

 

UPORABA

Prednja noga

(pleče s kračo)

Pleče je mehko, sočno in nežno meso, ki se uporablja predvsem za pečenje (v kosu) in dušenje, manj pa je primerno za zrezke. Pleče s kračo se tudi razsoljuje in prekajuje.

Kare, zarebrnica

(hrbet)

Svinjski hrbet s kostjo ali brez je mehko meso z več vezivnega tkiva, primerno predvsem za pečenje (pečenke in zrezki), žar, cvrenje in kuhanje (svinjska zarebrnica na žaru)

 

.

Vrat

Svinjski vrat je primeren za pripravo pečenk in za pečenje na žaru.

File ali ribica

Svinjska ribica je okusno, zelo mehko, nežno in bolj pusto meso, primerno za cvrenje, žar in pečenje (svinjska ribica z zelišči)

Zadnja noga

(stegno s kračo)

Delimo ga na več delov:

Zunanje stegno je zelo okusno, sočno/suho, bolj pusto meso, ki se uporablja za pečenje, žar, praženje, cvrenje, pa tudi za rezsoljevanje in prekajevanje (svinjski zrezki v omaki).

Notranje stegno je mehko, bolj suho  in nežno meso, uporabno za pečenje, žar, praženje, cvrenje, pa tudi za rezsoljevanje in prekajevanje.

Križni del stegna je primeren za pečenje in kuhanje.

Krogla je manj mehko, rahlo žilavo in sočno meso, primerno za cvrenje, žar, dušenje in kuhanje (razsoljeno, prekajeno)

Rebra

Svinjska rebra so primerna za pečenje ter razsoljevanje in prekajevanje.

Prsi

(izkoščičene)

 
Ostalo Jetra, , Slanina, Jezik, Rep  

 

 

 

 

 

 

  

KZ Krka

KZ Krka z.o.o.

Šentjernejska c. 6
8000 Novo mesto

tel.: 07 39 31 800

fax.: 07 39 31 846

e-mail: info@kz-krka.si