Sporočilo za javnost iz novinarske konference Gregorjev sejem 2019

25. jubilejni Gregorjev sejem!

Gregorjev sejem je prvi pomladanski kmetijski sejem, ki je v 25ih letih obstoja pridobil nacionalen pomen. S svojo vsebino in spremljevalnim dogajanjem je sejem pomemben akter prenosa znanja, inovacij v kmetijstvu in promocije domačih pridelovalcev na nacionalnem nivoju. To dokazuje tudi dejstvo, da bo letošnji Gregorjev sejem otvoril predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor.

25. Gregorjev sejem je največji doslej po razstavni površini, saj se razteza na 20.000 m2 in je letos drugič na novi lokaciji pri Qlandiji v Novem mestu. Vsako leto Gregorjev sejem pritegne preko 22.000 obiskovalcev. Poslanstvo sejma je dober začetek pridelovalne sezone, nedvomno pa tudi predstavitev slovenskega in lokalnega kmetijstva širši javnosti.

Vodilna tema letošnjega sejma je: ZEMLJA – NAŠA PRETEKLOST in PRIHODNOST. Gre za misel o sobivanju in odnosu človeka do zemlje, ki je (pre)mnogokrat mačehovski. Zavedati se moramo naše odgovornosti, da bomo okolje zapustili svojim zanamcem v boljši kondiciji, kot smo jo prejeli. Misel »Zemlja naša prihodnost« je tudi apel politiki, da zagotovi primerne pogoje za višjo samooskrbo, boljši in večji razvoj podeželja, ohranjanje in razvoj obstoječih kmetij in formiranje novih kmetijskih gospodarstev. Da je domače res najboljše, se ne smemo spomniti samo ob različnih prehranskih aferah, ampak moramo slednje imeti zapisano v podzavesti. Zemlja je pomenila preživetje našim prednikom in je pomembna za naš obstoj tudi danes. Brez kmetov ni prihodnosti, ni pridelave hrane.

Spremljevalni program sejma in ponudba razstavljavcev sta pestra in raznolika, tako kot vsako leto. V okviru sejma razstavlja skoraj 200 razstavljavcev s področja kmetijstva in kmetijske mehanizacije, prehrane in izdelkov za vsakodnevno rabo. Poleg navedenega je organizator KZ Krka za obiskovalce pripravili bogat kulturni program in pestro kulinarično ponudbo.

Gregorjev sejem že 7 leto zapored na prvi dan sejma, v petek, 8.3.2019, odpira svoja vrata tudi za dolenjske šole in vrtce, katerim je namenjen prav poseben izobraževalno-informativni program. Letos je en mesec pred sejmom potekal tudi nagradni likovni natečaj in 2 šoli sta prejeli brezplačen avtobusni prevoz na sejem. Seveda pa v petek KZ Krka podarja brezplačno vstopnino vsem šolam in vrtcem.

Vodja Gregorjevega sejma mag. Robert Tomazin je optimističen glede obiska sejma: »V treh sejemskih dneh pričakujemo rekorden obisk obiskovalcev, in storili smo vse, da z odlično organizacijo poskrbimo za zadovoljstvo obiskovalcev in razstavljalcev. «

KZ Krka, kot eden izmed ključnih povezovalcev pridelovalcev na Dolenjskem, Gregorjev sejem organizira že dolgih 25 let z namenom promocije in predstavitve lokalnega kmetijstva. Kljub temu, da se trenutno ukvarjajo s številnimi izzivi panoge, ostajajo zvesti podporniki kmetov. KZ Krka je v letu 2018 namreč aktivno izvajala načrt finančno poslovnega prestrukturiranja, katerega cilj je dokončna poslovna in finančna sanacija zadruge. Cilje poslovne sanacije so izpolnili v več kot 95%, kar vključuje zaprtje nekaterih enot (Graben, Škocjan, Dragatuš), kadrovsko konsolidacijo (trenutno je 92 zaposlenih, 1.1.2018 pa 136 – 42 manj) in čiščenje nedonosnih ali manj donosnih programov. Direktor KZ Krka Anton Prus je pozitiven glede lanskoletnega poslovanja: »Poslovno leto 2018 smo sicer zaključili z izgubo, vendar je le-ta manjša za približno 25 % v primerjavi z rezultatom tekočega poslovanja v letu 2017. Trenutno stanje zapadlih obveznosti je daleč najnižje v zadnjih 10 letih,« in dodaja »Ključni cilj v letu 2019 je seveda pozitivno poslovanje, vendar so za to ključni pogoj likvidnostna sredstva, ki nam jih lahko zagotovijo le banke.«

Trenutno ima KZ Krka 259 članov, 12 manj kot lani. Upad gre pripisati temu, da se kmetije žal opuščajo. Vseeno je tudi nekaj novih članov, predvsem mlajših, ki so mladi prevzemniki na kmetiji. Predsednik kmetijske zadruge Pavel Vidic pojasnjuje, da letos upajo na boljšo letino, saj je bilo lani pridelka manj predvsem zaradi dolge zime in dveh toč. »Kmetje si želimo čim hitrejše plačilo in da je le-to čim boljše. Le tako lahko investiramo v nadaljnjo pridelavo hrane,« pojasnjuje Vidic.

Za dodatne informacije lahko obiščite tudi www.kz-krka.si ali se obrnete na marketing@kz-krka.si ter na tel. 07/ 39 31 101.